Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
vrnik
vrnik
vrnik
vrnik
vrnik

Statistika

Članova : 7
Sadržaj : 25
Web Linkovi : 6
Posjete Sadržajima : 49902

Home Novosti 100-ta obljetnica Gospe od Škoja
100-ta obljetnica Gospe od Škoja

Na Vrniku obilježena je stota obljetnica Gospe od Škoja, kojim povodom je održan prigodni crkveni program. Evo govora Damira Foretića tim povodom ..


Iz opisa gradnje vrničke stare crkve Mi potpisani klesari odlučni sagraditi crkvu ili kapelu pod naslovom slavne Djevice Marije od milosti na otoku Vrnik (Invernich) na mjestu osobno pregledano po Vašem Presvj. I Preč. Gospodstvu, što će biti na hvalu Gospodinu Bogu, za našu pobožnost i svih drugih kršćana- stoga se utječemo Vašoj Vlasti da bi podijelila ovlast svojom Odlukom i Dekretom za takovu gradnju, prinoseći mi dolje navedeni u posjed i na ime vlasništva ovoj crkvi ili kapeli 50 dukata na korist i dobit, čime će se moći i trebati tokom vremena ista uzdržavati,- a nudeći ovaj novac na čuvanje kroz 5 godina uz odgovarajuću dobit od 6 posto; ujedno se obvezujući za sebe i ulog unijeti kako je niže označeno a za što se kao garancija nuđaju slijedeća dobra. ...

 

Dana 16 siječnja 1672.
Jeronim Biskup Korčulanski, ovlastio je vikara Marka Azzalia, kanonika, da uz njegov blagoslov položi kamen temeljac. (Slijedeće godine crkva je bila sagrađena – kako danas svjedoči spomen ploča u maloj crkvici) Izvor: Opatski arhiv, Korčula, sv.“Vrnik“) prijepis iz Lanterne sv. Marka, 1979.g Počevši od godine 1686. vodi se knjiga MAESTRANCE. To je knjiga gdje su se upisivale regule zanata, popisi zanatlija, prota, sakristana i blagajnika. Skoro svake godine bio je izbor na te dužnosti o čem svjedoče zapisnici s brojem glasova za i protiv te se na taj način mjenjala uprava otoka Vrnika. Nažalost moram citirati pok. Nika Fabrisa koji je zadnje 1. I. 1953. godine u njoj zapisao, ... „Sve ovo je u tome, jer nas je malo ostalo pak je nemoguće da služe dvojica , kao što je bio običaj.“ Danas nažalost možemo ustvrditi da imamo samo dva živa klesara s otoka Vrnika.

 

Molim ovom prigodom svoje Škojare da učine napor da po svojim šufitima i baulima potraže još jednu podeblju knjigu u kojoj su također zapisi o povijesti Vrnika kako bi znali više o svemu ovome. Dragi svećenici, rođeni Vrničani, također i oni koji su dobro došli i postali Vrničani, prijatelji, susjedi i gosti, Gospa od Škoja slavi se na ovom otoku kako čusmo i stoji zapisano već 338 godina. Prema zapisima na koricama obrednika (koje je jednom pročitao pok. Lalo FABRIS), zalaganjem fra Anastazija Pavelina koji je bio fratar na Badiji, 1910.
Vrničani su izgradili u ovoj crkvi nišu i nabavili ovaj kip Gospe pred kojim se mi danas njoj u zagovor utječemo.

 

Tijekom ovih 100 godina vjernici su darovali Gospi u zavjet razne predmete i darove svih ovih godina se Gospa „resila“ njima no kako nas je sve manje vrijeme je bila i da mi damo svoj doprinos. Ideja za proslavu i plan postave krune na kip Gospe rodio se prije dvije godine. No u vrijeme korizme ove godine kada su bratimi iz Korčule gostovali u Zagrebu, a među njima su bili i neki naši Škojari dogovorili smo uz suglasnost župnika izradu relikvijara s akad. kiparom prof. Hrvojem Ljubićem (autorom mnogih sakralnih umjetnina, a najpoznatija od svih je zasigurno sarkofag bl. Alojzija Stepinca u Zagrebačkoj katedrali) on je napravio skice koje su neki od vas imali prilike vidjeti i danas evo pred nama zavjetni relikvijar kojeg mi današnji Vrničani dajemo „na hvalu Gospodinu Bogu, za našu pobožnost i svih drugih kršćana“.

Mnogi će se možda pitati kako to može biti relikvijar, ja nudim svoj odgovor. Svi naši dragi pokojnici koji su svoje darove ostavili Gospi su sad u nebeskoj Crkvi, vjerujemo da su i oni sveti premda nisu službeno proglašeni svetima, budući da su oni za života nosili te predmete oni su za nas danas svetinja tj. relikvija. Umjetnik je na naslovnoj strani u srebru prikazao susret – pohođenje B.D.M. utkao je zvjezde od našeg kamena, na poleđini je prikaz povjesnih ručnih alata za obradu kamena, pročelja naših dviju Gospinih crkava kao i komad fino i grubo obrađenog kamena koji simbolizira svu težinu rada u kamenu.

U potpisu je uzet dio iz pjesme S. Anđelika Prizmić, dominikanke napisane Gospi u čast na Vrniku, 1.VII.1979. godine taj tekst upravo daje smisao svemu ovom našem slavlju, a glasi: ... Još kao da čujemo udarce bata i dlijeta, vrijednih kamenara, - naših neimara, ... A kad sve bi do vrhunca došlo, tad pogledi dizali se k Nebu: „Pomozi, o G O S P O !“...

U ime svih Vrničana hvala svima na odazivu i vašem prisustvu ovoj skromnoj svečanosti. Mi današnji Vrničani uz suglasnost župnika korčulanskog don Frana, odlučismo da ćemo prikupljati i dalje darove za Gospu, ali i priloge za održavanje ovih naših crkava, molimo ako možete neka vaši darovi budu u novcu, svoje darove možete predati na izlasku iz crkve gosp. Miru Foretiću gdje će se vaše ime, ukoliko to želite, upisati u knjigu darova, tamo ćete dobiti i uspomenu s ovog današnjeg slavlja.

Pozivam vas da se nakon procesije počastite s škojarskim cukarinima, klašunima i hrustulama, a i sve to zalijete s vinom. Hvala.  

 

 

 

 

 

Tekst: Damir Foretić         Foto: Goran Gorup i Mario Foretić

 

 

Anketa

Novi dizajn je za ...
 

Marketing

web by: vrnik.com